EΡΓΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ - ΜΕΛΕΤΕΣ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ - ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ - ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΜΕΤΡΟ 214 «ΓΕΩΡΓΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ» ΔΡΑΣΗ 1.1 «Βιολογική γεωργία»


Ως δικαιούχοι των ενισχύσεων της δράσης 1.1 μπορούν να κριθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία πληρούν τις παρακάτω βασικές προϋποθέσεις:
Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως:
α. επαγγελματίες αγρότες
β. κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης οι οποίοι πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
αα. Είναι φυσικά πρόσωπά που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του
συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος, με εξαίρεση τους απασχολούμενους σε αγροτική δραστηριότητα σε νησιά με πληθυσμό
μέχρι 100.000 κατοίκους για τους οποίους απαιτείται τουλάχιστον το 25% του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος.

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

«Πρασινίστε» την ταράτσα της πολυκατοικίας σας

Το «γκρι» της πόλης επιβαρύνει την ψυχολογία μας
Να απλοποιήσει τις διαδικασίες, ώστε να γίνουν πράσινες οι ταράτσες σε δώματα, στέγες και ημιυπαίθριους, επιχειρεί το υπουργείο περιβάλλοντος, αλλάζοντας τη σχετική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον Νίκο Σηφουνάκη: «Στην Ελλάδα, ειδικότερα, τα κτίρια ευθύνονται για το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας και για το 45% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα. Παράλληλα, η έλλειψη πράσινων επιφανειών επηρεάζει τη δημόσια υγεία, αλλά και επιβαρύνει τη συλλογική ψυχολογία των κατοίκων της πόλης εντείνοντας ένα αίσθημα δυσφορίας. Το παράδειγμα της Αθήνας είναι χαρακτηριστικό: κάθε φορά που αντικρίζουμε την πόλη από ψηλά, βλέπουμε γκρίζες ταράτσες, ασχήμια και αταξία».
Αυτός είναι και ο λόγος που το υπουργείο αποφάσισε να αλλάξει τα πάντα σχετικά με τις φυτεύσεις στις ταράτσες. Έτσι για τα υφιστάμενα κτίρια, η μεγάλη τομή στο θεσμικό πλαίσιο είναι ότι δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΟΥΛΟΒΝΙΑ ...ΤΟ ΥΠΕΡΔΕΝΤΡΟ



Παουλόβνια (Paulownia) είναι το μοναδικό γένος ταχέως αναπτυσσόμενων δέντρων της οικογένειας Paulowniaceae. Το γένος Paulownia περιλαμβάνει κάμποσα είδη, τα οποία έχουν παρόμοιες ιδιότητες και γι’ αυτό είναι γνωστά με το αθροιστικό όνομα Παουλόβνια.
  Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός της Παουλόβνιας. Η ξυλεία της Παουλόβνιας χρησιμοποιείται για την κατασκευή επίπλων, για οικοδομικές κατασκευές, παιχνίδια, κοντραπλακέ, μουσικά όργανα και πακετάρισμα. Το 19ο αι. η Παουλόβνια εισχωρεί και στην επικράτεια της ΗΠΑ.
Από την δεκαετία του εβδομήντα του 20ου αι., η Ιαπωνία δεν είναι σε θέση να παράγει αρκετή Παουλόβνια, για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση. Στην Ιαπωνία η εξωτερική εμφάνιση της ξυλείας εκτιμάται πολύ και γι’αυτό στις περισσότερες οικογένειες υπάρχει τουλάχιστον ένα αντικείμενο ή έπιπλο, κατασκευασμένο από Παουλόβνια. Η Ιαπωνία αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή ώριμων δέντρων Παουλόβνια.