Οι παράγοντες που πρέπει να εξετάσουμε πριν προβούμε στην εγκατάσταση καρυδιών είναι κυρίως το κλίμα και το έδαφος.
ΚΛΙΜΑ ΚΑΡΥΔΕΩΝΑ
Θερμοκρασία:
Η θερμοκρασία είναι θεμελιώδης παράγοντας για την επιτυχή καλλιέργεια της καρυδιάς και συνοπτικά στον αγρό που θα εγκατασταθεί ο καρυδεώνας πρέπει :
- Να ικανοποιούνται οι ανάγκες σε χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες (<+7΄C),για επαρκή διακοπή του λήθαργου,των ποικιλιών που θα φυτευτούν.
- Tο χειμώνα όταν τα δέντρα βρίσκονται σε λήθαργο αντέχουν σε χαμηλές θερμοκρασίες χωρίς να υποστούν ζημίες(ο πλήρες λήθαργος ξεκινάει 20 Δεκεμβρίου έως 20 Φεβρουαρίου).Ζημιές στα αρσενικά και θηλυκά άνθη σημειώνονται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των (-13΄C).
- Ο τελευταίος εαρινός παγετός να σημειώνεται πριν την έναρξη βλάστησης των καρυδιών που θα επιλέξουμε,γιατί μετά την έναρξη βλάστησης θερμοκρασίες κάτω από (-1΄C) προκαλούν ζημιές στις καταβολές των θηλέων ανθέων που περικλείονται στους καρποφόρους οφθαλμούς.
- Οι υψηλές θερινές θερμοκρασίες (άνω το +42΄C) δεν προκαλούν προβλήματα.Όμως αν οι θερινές θερμοκρασίες ξεπερνούν για πολλές ημέρες τους (+43΄C) καλύτερα να μην καλλιεργηθούν καρύδια, γιατί θα υπάρχουν μεγάλα ποσοστά σκουρόχρωμης ψίχας και ηλιοκαύματα καρπών.
Η αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία(μεγαλύτερη του 80%),κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου,ευνοεί την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.Ο συνδυασμός υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας και υψηλής θερμοκρασίας ευνοεί προσβολές από βακτήρια .Χαρακτηριστικό βακτήριο είναι το Xantomonas Juglandis.
Συμπερασματικά πρέπει να αποφεύγεται η εγκατάσταση καρυδεώνα σε τοποθεσίες που είναι θύλακες υψηλής υγρασίας κατά τη διάρκεια της εαρινής βλαστικής περιόδου και κυρίως από αρχές Απριλίου εώς αρχές Ιουνίου.
Βροχοπτώσεις:
Οι εαρινές βροχοπτώσεις μετά τη βλάστηση ευνοούν τη μεταφορά του βακτηρίου Xantomonas Juglandis στο φύλλωμα,στα άνθη και στους νεαρούς καρπούς.
Άνεμοι:
Οι ισχυροί άνεμοι,εκτός από τη θραύση βλαστών και κλαδιών που μπορεί να προκαλέσουν,είναι ιδιαίτερα επιζήμιοι κατά τη διάρκεια της επικονίασης,γιατί μεταφέρουν τη γύρη των ιούλων μακριά από τον καρυδεώνα.
Ηλιοφάνεια:
Η καρυδιά είναι δέντρο ιδιαίτερα απαιτητικό σε ηλιοφάνεια,γιατί το πλούσιο και με μεγάλη επιφάνεια φύλλωμα της απορροφά από την ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και παρουσιάζει ισχυρή φωτοσύνθεση.Στη χώρα μας με τις πολύ ευνοϊκές συνθήκες ηλιοφάνειας οι παραγωγικές ποικιλίες καρυδιάς,σε γόνιμα και αρδευόμενα εδάφη μπορούν να δώσουν μεγάλες ποσότητες καρπού.
Βιβλιογραφία: Βιβλίο 'ΚΑΡΥΔΙΑ' του Dr Δήμου Ρούσκα
Βιβλιογραφία: Βιβλίο 'ΚΑΡΥΔΙΑ' του Dr Δήμου Ρούσκα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου