EΡΓΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ - ΜΕΛΕΤΕΣ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ - ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ - ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Aλεξανδρινό (Poinsettia)

Το Αλεξανδρινό ή Χριστουγεννιάτικο Αστέρι είναι τροπικό φυτό που ήρθε στη χώρα μας από Ελληνες της Αλεξάνδρειας.
Διατηρήστε τα Αλεξανδρινά σας για πολλά χρόνια, γνωρίζοντας τον τρόπο συντήρησής τους.
Το Αλεξανδρινό είναι πολυετές φυλλοβόλο φυτό με μεγάλα καταπράσινα φύλλα και ασήμαντα λουλούδια. Ανήκει στις ευφορβίες και θα το βρείτε στην αγορά γύρω στα Χριστούγεννα.
Τα λουλούδια του περιβάλλονται από πολύχρωμα βράκτεια που δεν είναι τίποτε άλλο από  μεταλλαγμένα φύλλα. Τα βράκτεια αυτά έχουν κόκκινο, ρόδινο, άσπρο ή ασπροκίτρινο χρώμα και σχηματίζονται από το Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο. Πιο γνωστό είναι εκείνο με τα κόκκινα βράκτεια, τα οποία δίνουν και την Χριστουγεννιάτικη νότα, γι' αυτό και χρησιμοποιείται πολύ για διακόσμηση την περίοδο των Χριστουγέννων.

Τα Αλεξανδρινά παρόλο που οι περισσότεροι τα πετούν μετά την ανθοφορία τους, έχοντας την εντύπωση ότι χαλάσανε, μπορούν να καλλιεργηθούν για πολλά χρόνια. Πως επιτυγχάνεται αυτό:  όταν πέσουν τα βράκτεια τους και αρχίσουν να κιτρινίζουν τα φύλλα μειώστε τα ποτίσματα μέχρι να ξεραθούν.  Τοποθετήστε τα φυτά σε ζεστό και ξηρό μέρος για το χειμώνα και κλαδέψτε τα 6 εκατοστά περίπου πάνω από το έδαφος. Όταν αρχίσουν πάλι να βγάζουν φύλλα πρέπει να τους αλλάξετε γλάστρα χρησιμοποιώντας εμπλουτισμένη τύρφη ή πολύ καλής ποιότητας φυλλόχωμα. Επίσης ξεκινάτε το πότισμα ξανά αλλά με προσοχή (μόνο όταν είναι αναγκαίο). Οι λιπάνσεις των φυτών είναι απαραίτητες ανά δεκαπενθήμερο και έχουν ως εξής: α. από Άνοιξη έως Σεπτέμβριο χρησιμοποιούμε σύνθετα λιπάσματα με μεγαλύτερη ποσότητα σε άζωτο και λιγότερο φώσφορο, β. από το Σεπτέμβριο έως την Άνοιξη χρησιμοποιούμε λιπάσματα με περισσότερο κάλλιο.
Το Καλοκαίρι πρέπει να τοποθετήσουμε τα φυτά μας σε δροσερό σκιερό μέρος και σε θερμοκρασία μέχρι 22 βαθμούς. Για να παρέχουμε καλύτερες συνθήκες υγρασίας τους ζεστούς μήνες, καλό είναι να ψεκάζουμε τα φυτά μας με νερό στα φύλλα ή να αφήνουμε λίγο νερό στο πιατάκι της γλάστρας.
Το μήνα Σεπτέμβριο τοποθετούμε τα Αλεξανδρινά μέσα στο σπίτι σε φωτεινό αλλά δροσερό μέρος για να πετύχουμε ανθοφορία για τα Χριστούγεννα.
Για την περίοδο των Χριστουγέννων, μπορείτε να φτιάξετε πρωτότυπες και πολύ όμορφες συνθέσεις βάζοντας πολλά Αλεξανδινά μαζί σε ένα μεγάλο καλάθι ή σχηματίζοντας πυραμίδα με θέσεις για γλάστρες ή δημιουργώντας  μια ωραία σύνθεση σε μια γωνιά μαζί με άλλα φυτά εσωτερικού χώρου και χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά στολίδια.
Μην ξεχνάτε λοιπόν, πως μετά τις γιορτές το φυτό σας πρέπει να παραμείνει στην θέση που του αξίζει, να συντηρηθεί σωστά  μέχρι τα επόμενα Χριστού-γεννα, που θα ντυθεί πάλι στον γιορτινό ρόλο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου